Tuesday 21 June 2011

Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων 2011

Στις 20 Ιουνίου 2011, τιμούμε την Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων. Για εκατομμύρια πρόσφυγες ανά την υφήλιο, αυτή η ημερομηνία σημαίνει ακόμα μία μέρα αναζήτησης στοιχειώδους υλικής, κοινωνικής και νομικής προστασίας. Για όλους εμάς, η μέρα αυτή σημαίνει ένα κάλεσμα για δράση, μια ευκαιρία να επικεντρώσουμε τις δυνάμεις μας για τη βελτίωση της ζωής των βίαια εκτοπισμένων ανθρώπων στην Κύπρο, αλλά και παγκόσμια.

Από το 1951, η Υπάτη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες (UNHCR), εργάζεται αδιάκοπα με σκοπό να προστατεύσει αυτή την ευάλωτη ομάδα πληθυσμού. Η προσπάθεια αυτή πραγματοποιείται με διάφορους τρόπους που αφορούν από τη διασφάλιση της ασφάλειας και προστασίας των προσφύγων μακρυά από βίαιη δίωξη, μέχρι την παροχή βοήθειας σε εκείνους που επιθυμούν να επιστρέψουν σπίτι του. Η Υπάτη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες από τη μέρα δημιουργίας της, έχει προσφέρει βοήθεια σε πάνω απο πενήντα εκατομμύρια ανθρώπους. Σήμερα, συνεχίζει αδιάκοπα να παρέχει τις υπηρεσίες της βοηθώντας έτσι περίπου τριάντα εκατομμύρια ανθρώπους που ανήκουν στην συγκεκριμένη ή σχετικές με αυτή πληθυσμιακές ομάδες σε 110 χώρες να ξανακτίσουν την ζωή τους με αξιοπρέπεια.

Στην Κύπρο το Future World Center (FWC) υλοποιεί το πρόγραμμα «Strengthening Asylum for Refugees and Asylum Seekers in Cyprus» το οποίο χρηματοδοτείται από την Υπάτη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Το συγκεκριμένο πρόγραμμα προσφέρει κοινωνική και νομική αρωγή σε αιτητές ασύλου και άτομα υπό διεθνή προστασία. Κύριος σκοπός του προγράμματος είναι η διασφάλιση πρόσβασης των επωφελούμενων σε μια δίκαιη και αποτελεσματική διαδικασία παροχής ασύλου, όπως επίσης και η διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, λαμβάνοντας υπόψη το εθνικό , ευρωπαϊκό αλλά και διεθνές νομικό σύστημα. Ανάμεσα στους στόχους του προγράμματος, περιλαμβάνονται και η ενημέρωση μέσα στην ίδια την κοινότητα των προσφύγων και αιτητών ασύλου, η προώθηση των δικαιωμάτων τους, αλλά επίσης και η υποστήριξη της ενσωμάτωσής τους στην τοπική κοινωνία. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, το FWC στηρίζει τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται από την Υπάτη Αρμοστεία προς τιμήν των πρόσφυγων, αγγαλίαζοντας τις προσπάθειες τους για επιβίωση και ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Επ’ ευκαιρίας της Παγκόσμιας Μέρας Προσφύγων, η Υπάτη Αρμοστεία σε συνεργασία με τη ομάδα Pool of Trainers του Oργανισμού Nεολαίας Κύπρου και το Συμβούλιο της Ευρώπης, οργανώνει μια Ζωντανή Βιβλιοθήκη, στις 21 Ιουνίου στο Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 18:00 – 22:00. προτρέπουμε όλους στην Κύπρο να δώσουν το παρόν τους σε αυτήν την εκδήλωση και να «διαβάσουν» μαζί μας.

Όπως αναφέρει ο Ύπατος Αρμοστής για τους Πρόσφυγες, António Guterres, «Οι πρόσφυγες επιδυκνείουν αξιοζήλευτο κουράγιο και επιμονή προσπαθώντας να ξεπεράσουν τεράστια εμπόδια για να ξανακτίσουν τις ζωές τους. Η αέναη προσπάθεια για διασφάλιση της προστασίας, της οποίας αξίζουν, είναι ένας ευγενής σκοπός επειδή τα δικαιώματα των προσφύγων αποτελούν ανθρώπινα δικαιώματα – και δικαιώματα τα οποία ανήκουν σε όλους.» Αυτή τη μέρα, το Future Worlds Center, καλεί τον καθένα από μας ξεχωριστά να ανταποκριθεί σε αυτό το κάλεσμα και να αναλάβει ρόλο στην προστασία των προσφύγων, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη για όλους.

No comments: