Wednesday 26 October 2011

ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΙΚΡΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΟΠΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ


ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
MDGs –MEDIA FOR DEVELOPMENT GOALS
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΙΚΡΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΟΠΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ
ΛΕΥΚΩΣΊΑ, 20/10/2011: Ο μη κυβερνητικός οργανισμός Future Worlds Center (leg. Reg. Cyprus Neuroscience and Technology Institute) διοργανώνει διαδικτυακό διαγωνισμό μικρών ταινιών από τις 7 μέχρι τις 17 Νοεμβρίου στα πλαίσια του προγράμματος “MDGs-Media for Development Goals” το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στόχος του διαγωνισμού είναι η προώθηση των παγκόσμιων θεμάτων και των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας στην Κύπρο. Ο διαγωνισμός παρουσιάζει το αποτέλεσμα της δουλειάς 25 μαθητών από τέσσερα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης στην Κύπρο οι οποίοι δημιούργησαν μικρά φιλμ για τη Μετανάστευση, την Περιβαλλοντική Αειφορία, την Ισότητα των Φύλων , το Παγκόσμιο Εμπόριο και την Ενεργή Πολιτότητα, κατά την περσινή σχολική χρονιά 2010-2011.Η ηλεκτρονική πλατφόρμα του διαγωνισμού θα ανακοινωθεί προσεχώς.

Οι υποψήφιες ταινίες έχουν ετοιμαστεί στα πλαίσια ενός προγράμματος εκπαίδευσης για τα Μέσα Επικοινωνίας το οποίο πραγματοποιήθηκε σε τέσσερα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης στην Κύπρο: Το Γυμνάσιο-Λύκειο Ολύμπιον στο Παλιομέτοχο, το Λύκειο Αγίου Ιωάννη στη Λεμεσό, το International School of Paphos και το American Academy, στη Λευκωσία. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος αυτού, οι μαθητές που συμμετείχαν εργάστηκαν υπό την επίβλεψη εθελοντών εκπαιδευτών και παρήγαγαν μιντιακό υλικό που παρουσιάζει με άμεσο τρόπο πώς εκδηλώνονται και εκλαμβάνονται τα πιο πάνω ζητήματα στην Κυπριακή κοινωνία. Στις ταινίες γίνεται προσπάθεια να καταγραφούν πολλαπλές φωνές και οπτικές, ώστε να συμβάλουν σε περαιτέρω προβληματισμό γύρω από αυτά τα θέματα.
Ο διαγωνισμός εντάσσεται στα πλαίσια εκστρατείας ευαισθητοποίησης που πραγματοποιούν οι μαθητές των σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Στόχος της εκστρατείας είναι η ανάπτυξη της ευαισθητοποίησης γύρω από παγκόσμια ζητήματα που επηρεάζουν και την κυπριακή κοινωνία όπως η αύξηση των μεταναστευτικών ροών, η εγκαθίδρυση των παγκοσμιοποιημένων αγορών, η παγκόσμια ευθύνη για την περιβαλλοντική αειφορία καθώς και η ανάγκη να προωθηθεί η ισότητα των φύλων. Η εκστρατεία στόχο έχει να ανακινήσει τη συζήτηση γύρω από τα πιο πάνω θέματα στην Κύπρο και να τονίσει την ευθύνη των πολιτών ως προς την ανάληψη τεκμηριωμένης δράσης για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Το 2000, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών συγκάλεσε τη Σύνοδο Κορυφής της Χιλιετίας που είχε ως στόχο τη δέσμευση όλων των κρατών για την ανάληψη κοινής προσπάθειας με στόχο την αντιμετώπιση των σημαντικών προκλήσεων του πλανήτη: την Ειρήνη, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα , τη Δημοκρατία, την ισχυρή διακυβέρνηση, την Περιβαλλοντική Αειφορία, τη μείωση της Φτώχειας, την Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια, την Ισότητα και τη Δικαιοσύνη. Η σύνοδος έληξε με την Διακήρυξη της Χιλιετίας η οποία αποτελούνταν από 8 συγκεκριμένους στόχους και υιοθετήθηκε ομόφωνα από 189 κράτη. Για την πραγμάτωση αυτών των στόχων, η κινητοποίηση των πολιτών και των νέων ανθρώπων κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το διαγωνισμό και το πρόγραμμα, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την υπεύθυνη του προγράμματος στο nicolina.markidou@gmail.com ή να καλείτε στο 22-873820. Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες http://youth4world.com/ or www.fwcis.blogspot.com

No comments: