Monday 24 January 2011

Τα παιδιά χρειάζονται περισσότερη βοήθεια για να εμποδίσουν τους διαδικτυακούς κινδύνους, αναφέρει Ευρωπαϊκή διαδικτυακή έρευνα

Τα παιδιά χρειάζονται περισσότερη βοήθεια για να εμποδίσουν τους διαδικτυακούς κινδύνους, αναφέρει Ευρωπαϊκή διαδικτυακή έρευνα

Μια καινούργια έρευνα που διεξήχθη για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναφέρει ότι οι εταιρείες διαδικτύου πρέπει να προσφέρουν περισσότερους τρόπους στα παιδιά έτσι ώστε να μπορούν να εμποδίζουν, να φιλτράρουν και να καταγγέλλουν ανησυχητικό διαδικτυακό περιεχόμενο και επαφές.

Όπως αναφέρει η έρευνα, παιδιά και γονείς, νιώθουν εξασφαλισμένοι όταν τους δίνονται εργαλεία για να λάβουν μέτρα ενάντια στους διαδικτυακούς κινδύνους όπως η παρενόχληση, το ερωτικό περιεχόμενο και οι παρεμβατικοί ξένοι. Παρόλα αυτά, δε χρησιμοποιούν συχνά τις επιλογές που έχουν διαθέσιμες (συμπεριλαμβανομένων και των συμβουλών για διαδικτυακή ασφάλεια ή τα λεγόμενα ‘κουμπιά πανικού’ που διατίθενται σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης) αλλά και η βιομηχανία θα μπορούσε να κάνει περισσότερα για να προωθήσει τη χρήση τους.

Περισσότερα από 25,000 παιδιά από όλη την Ευρώπη (καθώς και ένας από τους γονείς τους) συμμετείχαν στην έρευνα, EU Kids Online, η οποία συντονίζεται από το London School of Economics and Political Science και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το ‘Safer Internet Programme’ (Πρόγραμμα Ασφαλούς Διαδικτύου). Στην Κύπρο την έρευνα συντονίζει το Ινστιτούτο Νευροεπιστημών και Τεχνολογίας Κύπρου (www.cnti.org.cy).

Η έρευνα αποκάλυψε ότι ενώ το 70% των γονιών μιλούν στα παιδιά τους σχετικά με το τι κάνουν αυτά στο διαδίκτυο και περισσότεροι από τους μισούς προσφέρουν πρακτικές συμβουλές και υποστήριξη, σχετικά λίγοι χρησιμοποιούν τεχνικά μέσα για να τους βοηθήσουν. Μόνο το 28% επιλέγει να εμποδίσει ή να φιλτράρει ιστοσελίδες και το μόνο το 24% παρακολουθεί τις ιστοσελίδες που επισκέπτονται τα παιδιά του.

Η έρευνα δείχνει ότι, τα περισσότερα παιδιά δεν ενοχλούνται απ’ ότι αντιμετωπίζουν στο διαδίκτυο – μόνο το 12% αναφέρουν ότι ενοχλήθηκαν. Και ενώ τα παιδιά λένε ότι η παρενόχληση είναι σχετικά ασυνήθιστη, μόνο ένας στους 20 ανέφερε ότι του συνέβηκε, τα παιδιά που είχαν παρενοχληθεί στο διαδίκτυο ήταν αυτά που έδειξαν να έχουν ενοχληθεί περισσότερο.

Το 23% των παιδιών είδαν ερωτικές ή πορνογραφικές εικόνες τον τελευταίο χρόνο μέσα από όλα τα μέσα ενημέρωσης και επικοινωνίας, με το διαδίκτυο να είναι τώρα τόσο κοινή πηγή όσο η τηλεόραση, οι ταινίες και τα βίντεο. Ενώ αυτό είναι πιο συχνό σε μεγαλύτερους έφηβους, τα μικρότερα παιδιά δήλωσαν ότι ενοχλούνται περισσότερο όταν βλέπουν ερωτικές εικόνες. Τα παιδιά τώρα χρησιμοποιούν το διαδίκτυο σε όλο και μικρότερες ηλικίες – με μέσο όρο την ηλικία των 7 ετών στη Δανία και Σουηδία και των 8 ετών σε πολλές άλλες βόρειες Ευρωπαϊκές χώρες.

Η Sonia Livingstone, καθηγήτρια στα ΜΜΕ και επικοινωνίας στο LSE και υπεύθυνη του προγράμματος EU Kids Online, αναφέρει: ‘Οι γονείς και η διαδικτυακή βιομηχανία έχουν κάνει κάποια πρώτα βήματα για να κάνουν το διαδίκτυο πιο ασφαλές για τα παιδιά αλλά μπορούν και οι δύο να κάνουν πολύ περισσότερα'.

‘Η έρευνα μας δείχνει ότι τα παιδιά δέχονται την εμπλοκή των γονιών τους για τους κινδύνους όταν βρίσκονται στο διαδίκτυο αλλά ότι υπάρχουν πολύ λίγα τεχνικά εργαλεία για να τους βοηθήσουν με το να εμποδίζουν επαφές, να φιλτράρουν ανεπιθύμητο περιεχόμενο ή να καταγγείλουν προβλήματα όταν αυτά συμβαίνουν. Ακόμα και όταν αυτά τα εργαλεία υπάρχουν, υποψιαζόμαστε ότι η ενημέρωση για την ύπαρξη και χρήση τους είναι λίγη. Συνιστούμε στη βιομηχανία να δημιουργήσει περισσότερα εργαλεία, να κάνει περισσότερα για να ενημερώσει γονείς και παιδιά και να τα κάνει ευκολότερα στη χρήση τους.’

Τα στοιχεία για την Κύπρο

- Η Κύπρος βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη όσον αφορά τη χρήση του κινητού τηλεφώνου για πρόσβαση στο διαδίκτυο (39%) και την πρόσβαση από το υπνοδωμάτιο (62%).

- Στην Κύπρο ένα πολύ μεγάλο ποσοστό (63%) παιδιών ανέφεραν ότι υπάρχουν πράγματα στο διαδίκτυο τα οποία ενοχλούν τους συνομήλικους τους ενώ για τον εαυτό τους μόνο το 9% δήλωσε ότι ενοχλήθηκε από το περιεχόμενο αυτό.

- Το 73% των παιδιών ηλικίας 9-16 ετών έχουν προφίλ σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, τοποθετώντας την Κύπρο στις πρώτες 5 της Ευρώπης.

- Το 91% των γονιών των οποίων το παιδί έχει λάβει προσβλητικά ή επιζήμια/επιβλαβή μηνύματα στο διαδίκτυο, λένε ότι το παιδί τους δεν έχει λάβει ποτέ τέτοιο μήνυμα, κάτι που καταδεικνύει ότι η γονική άγνοια πιθανόν να αποτελεί από μόνη της ένα είδος κινδύνου.

- Το 82% των γονιών των οποίων το παιδί συνάντησε δια ζώσης κάποιον που ήξερε μόνο μέσω διαδικτύου, λένε ότι το παιδί τους δεν είχε ποτέ τέτοια εμπειρία.

- Στην Κύπρο 27% των παιδιών δήλωσαν ότι θα επιθυμούσαν περισσότερη γονική συμμετοχή σχετικά με αυτά που κάνουν στο διαδίκτυο, γεγονός που κατατάσσει την Κύπρο στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη. Παράλληλα οι γονείς δήλωσαν ότι θα έπρεπε να κάνουν περισσότερα (79%) σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά τους και αυτό κατατάσσει την Κύπρο στην πρώτη θέση σε όλη την Ευρώπη.

Εν κατακλείδι, η έρευνα αποκαλύπτει ότι τα παιδιά στην Κύπρο αξιοποιούν πολύ την τεχνολογία, αλλά όπως δήλωσε η επιστημονική εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Νευροεπιστημών και Τεχνολογίας Κύπρου, Έλενα Αριστοδήμου, «ιδιαίτερα ανησυχητικό σε τοπικό επίπεδο φαίνεται το γεγονός ότι η πλειοψηφία των γονιών δεν γνωρίζει τους κινδύνους με τους οποίους βρέθηκε αντιμέτωπο το παιδί τους. Επομένως, ιδιαίτερη έμφαση χρειάζονται οι προσεγγίσεις των γονιών προς τα παιδιά τους έτσι ώστε να γνωρίζουν τι τους συμβαίνει και να μπορούν να τα στηρίζουν όταν αυτά το χρειάζονται. Τα παιδιά ίσως να φοβούνται να μοιραστούν με τους γονείς τους τα διάφορα περιστατικά που βίωσαν λόγω τυχόν απαγορεύσεων και περιορισμών που μπορεί να επιβληθούν. Γι’ αυτό το λόγο είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο τρόπος προσέγγισης των παιδιών από τους γονείς, αφού στόχος δεν είναι οι απαγορεύσεις και οι επιπλήξεις, αλλά η σωστή και ασφαλής χρήση του διαδικτύου».

Η έρευνα επίσης συνιστά την στοχοθέτηση των πόρων και την καθοδήγηση για την ασφάλεια στις πιο μικρές ηλικίες που τώρα βρίσκονται στο διαδίκτυο, όπως επίσης και τη δημιουργία περισσότερου θετικού περιεχομένου που να στοχεύει περισσότερο τα παιδιά. Ωστόσο, οι συγγραφείς επίσης επισημαίνουν ότι τα παιδιά πρέπει να ενθαρρύνονται να παίρνουν ευθύνη για την δική τους διαδικτυακή ασφάλεια όσο γίνεται, και ότι νεαρά άτομα που έχουν ελλείψεις σε ψηφιακές δεξιότητες θα πρέπει να εκπαιδευτούν και να υποστηριχθούν για να διευρύνουν τις ευκαιρίες τους.

Οι ερευνητές εξέτασαν την διαδικτυακή εμπειρία των παιδιών σε 25 Ευρωπαϊκές χώρες και η έκθεση παρουσιάζει όλα τα ευρήματα αλλά και τις συστάσεις πολιτικής από την ομάδα του έργου. Τα αρχικά πορίσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο Safer Internet Forum τον Νοέμβριο του 2010.

Για περισσότερες πληροφορίες και το ολοκληρωμένο αντίγραφο της έκθεσης δείτε το:
www.eukidsonline.net

Τέλος


Σημειώσεις προς τους συντάκτες

1. Tο πρόγραμμα EU Kids Online στοχεύει στην ενίσχυση της γνώσης για τις εμπειρίες και πρακτικές των Ευρωπαίων παιδιών και γονιών σχετικά με την επικίνδυνη αλλά και ασφαλή χρήση του διαδικτύου καθώς και τις καινούργιες διαδικτυακές τεχνολογίες, έτσι ώστε να ενημερώνει την προώθηση ενός ασφαλούς διαδικτυακού περιβάλλοντος για τα παιδιά.

2. Οι χώρες που περιλαμβάνονται στο EU Kids Online είναι: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φιλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λιθουανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Τουρκία και Αγγλία.

3. Στην Κύπρο την έρευνα συντονίζει το Ινστιτούτο Νευροεπιστήμης και Τεχνολογίας Κύπρου.

Η ιστοσελίδα του δικτύου EU Kids Online είναι: http://www.eukidsonline.net/
Για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τα αποτελέσματα της έρευνας παρακαλώ επικοινωνήστε με τη συντονίστρια του προγράμματος στην Κύπρο: Έλενα Αριστοδήμου – elena@cnti.org.cy


Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση

No comments: