Monday 24 January 2011

Συνέδριο InetRisks Η συνεργασία γονέων-παιδιών ως μέθοδος αντιμετώπισης των κινδύνων στο Διαδίκτυο (Ταξίδι σε εικονικό κόσμο)

Συνέδριο InetRisks
Η συνεργασία γονέων-παιδιών ως μέθοδος αντιμετώπισης των κινδύνων στο Διαδίκτυο
(Ταξίδι σε εικονικό κόσμο)

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ερευνητικού έργου InetRisks στην Κύπρο, οι γονείς και τα παιδιά, μέσα από την εμπειρία του κοινού «παιχνιδιού» κατάφεραν να αλληλο-εκπαιδευτούν σε θέματα δυνατοτήτων και προκλήσεων του διαδικτύου και να αναπτύξουν δεξιότητες αντιμετώπισης πιθανών κινδύνων. Οι γονείς φαίνεται να διεύρυναν τις γνώσεις τους όσον αφορά τις δυνατότητες του διαδικτύου, τους κινδύνους του διαδικτύου, τους τρόπους αντιμετώπισης των επικίνδυνων καταστάσεων και τους τρόπους χρήσης του διαδικτύου από τα παιδιά τους. Επιπρόσθετα, οι γονείς ανακάλυψαν ότι τα παιδιά τους γνωρίζουν πράγματα και έχουν δεξιότητες που δεν ανέμεναν καθώς επεσήμαναν ότι τα παιδιά τους μπορούν να τους διδάξουν πράγματα και δεξιότητες που είναι καινούργια γι’ αυτούς. Οι γονείς συνειδητοποίησαν ότι μπορούν να συνεργαστούν αποτελεσματικά με τα παιδιά τους.

Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του ερευνητικού έργου InetRisks (Changing Attitudes of Adults (parents) on Internet-Related Risks for Young Adolescents) το οποίο υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας προς το Ινστιτούτο Νευροεπιστήμης και Τεχνολογίας, πραγματοποιήθηκε συνέδριο με θέμα «Η συνεργασία γονέων-παιδιών ως μέθοδος αντιμετώπισης των κινδύνων στο Διαδίκτυο (Ταξίδι σε εικονικό κόσμο) » το Σάββατο, 08 Ιανουαρίου 2011. Στόχος του συνεδρίου ήταν η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου (διετούς διάρκειας) και η ενημέρωση των γονέων σχετικά με τους κινδύνους του Διαδικτύου, καθώς επίσης και τους τρόπους προστασίας των παιδιών τους κατά τη χρήση του Διαδικτύου.

Μέσα από τα αποτελέσματα διαφαίνεται επίσης η ικανοποίηση που εισέπραξαν οι γονείς για την ευκαιρία που είχαν να περάσουν χρόνο με τα παιδιά τους.

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Προσωρινής Επιτροπής του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου Καθ. Πάνος Ραζής , εξίσου σημαντικές φάνηκαν να είναι οι αλλαγές στις αντιλήψεις και τις στάσεις των γονιών απέναντι στους κινδύνους γενικά, στους κινδύνους του διαδικτύου, στις δυνατότητες του διαδικτύου αλλά και στη χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά. Ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου, Δρ. Γιάννης Λαούρης εξήγησε ότι σύμφωνα με τις αρχικές δηλώσεις των γονιών, οι αντιλήψεις και στάσεις τους για τους κινδύνους γενικά κατηγοριοποιήθηκαν σε αυτούς που παρουσιάζονται συντηρητικοί, σε αυτούς που υπολογίζουν τον κίνδυνο και σε αυτούς που αγνοούν τον κίνδυνο. Κατόπιν, φάνηκε ότι οι στάσεις των γονιών απέναντι στον κίνδυνο διαφοροποιούνται ανάλογα με το είδος του κινδύνου και ανάλογα με την αντίληψη για την ωριμότητα των παιδιών τους ως προς την αντιμετώπιση κινδύνων.

Οι γονείς φαίνεται να είναι ενήμεροι για τους πιο σημαντικούς κινδύνους στο διαδίκτυο. Όπως αναφέρει η κ. Αναστασία Οικονόμου, σχεδόν όλοι οι γονείς αναφέρουν τον εθισμό ως ένα πολύ σημαντικό κίνδυνο του διαδικτύου που προκαλείται κυρίως από την ανωριμότητα των εφήβων και την έλλειψη ικανότητας να βάζουν κάποια όρια. Σε κάποιες περιπτώσεις οι γονείς αναφέρουν τους ίδιους κινδύνους τόσο στην πραγματική ζωή όσο και στη διαδικτυακή (π.χ. κακές παρέες, παραπλάνηση). Σε κάποιες περιπτώσεις οι γονείς δηλώνουν ότι οι κίνδυνοι στην πραγματική ζωή είναι πιο σημαντικοί από ότι στο διαδίκτυο.

Τα σενάρια των δραστηριοτήτων που πραγματοποίησαν από κοινού γονείς και παιδιά είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του έργου Inetrisks (www.inetrisks.net), καθώς επίσης και οι παρουσιάσεις, οι ομιλίες καθώς οι συζητήσεις που διεξήχθησαν ανάμεσα στους συμμετέχοντες (παιδιά, γονείς, ομάδα έργου) και τους παρευρισκόμενους στο συνέδριο.

Το έργο InetRisks χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας και συντονίστηκε από το Ινστιτούτο Νευροεπιστήμης και Τεχνολογίας. Περισσότερες πληροφορίες για το έργο μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του έργου www.inetrisks.net
Τέλος
Σημειώσεις προς τους συντάκτες
Για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τα αποτελέσματα του έργου InetRisks παρακαλώ επικοινωνήστε με τη συντονίστρια του προγράμματος Έλενα Αριστοδήμου – elena@cnti.org.cy

No comments: